Help, wie ben ik?

Kristel Volkaerts • 14 november 2022

Wat als het even moeilijk loopt op?

Ook voor kinderen is elke dag een nieuw avontuur. Een overvloed aan prikkels komt op hen af. Heel wat 'moetjes' en hopelijk ook wat 'magjes'. Het kan al wel eens te veel worden. Even verdwijnen in een veilige plek kan dan rust brengen. Maar wat is die veilige plek? Die is voor iedereen anders.


Via favoriete striphelden of een andere ingang gaan we op zoek naar hoe die helden het doen. Misschien zijn we niet zoveel anders dan zij en kunnen we houvast vinden in hoe zij op avontuur gaan en hoe wij in onze verbeelding mee kunnen. Wat voelen we? Wat maakt ons blij, vol verwondering, bang, boos of verdrietig? Wat hebben we nodig? Hoe pakken we het aan?


Met verfborstels, papier, klei, gips of wat dan ook gaan we verbeeldend op zoek naar wat ons doet groeien en kracht geeft om op te veren als het toch eens wat moeilijker gaat.

door Kristel Volkaerts 6 februari 2025
Bij het leven hoort verlies en bij verlies hoort rouwen. Elk rouwproces is uniek maar leren omgaan met het verdriet, de angst en de boosheid is universeel. Verlies heeft echter niet enkel emotionele gevolgen maar kan ook het zelfbeeld, sociale contacten en zingeving verstoren.
door Kristel Volkaerts 5 februari 2025
Emoties en hun impact kunnen in beeld zichtbaar worden. Dit kan vanuit het denken in symbolen en figuren maar ook vanuit bewegen en intuïtief voelen. Wat letterlijk gevoeld wordt in het lichaam komt via beide handen in beeld via pastels, verf, inkt, klei, gips... Zonder resultaat voor ogen ontstaat er een beeldend werk analoog aan de eigen belevingswereld.
Levensloopproblemen  loslaten vasthouden
door Kristel Volkaerts 17 oktober 2023
Levensloopproblemen kunnen je flink uit evenwicht brengen. Het is opnieuw zoeken naar balans in je voelen, denken en doen. Beeldend wordt wat speelt zichtbaar en tastbaar. Dit biedt zowel troost, inzicht als (h)erkenning voor jezelf en je omgeving.
Verslaving therapie
door Wendy Schram 16 oktober 2023
Cliënt aan het woord 
Trauma therapie
door Wendy Schram 4 oktober 2023
Een trauma is een onverwerkte gebeurtenis in het verleden. Heb je vroeger of misschien zelfs recent iets heftigs meegemaakt of zien gebeuren? Deze gebeurtenis kan bijvoorbeeld betrekking hebben op een ongeluk, mishandeling, scheiding, ontslag of het overlijden van een dierbare. Als je deze gebeurtenis niet goed hebt kunnen verwerken spreken we van een trauma. Het kan zijn dat je iets meemaakt dat zo heftig is, dat het lijkt alsof jouw geest een klap heeft gekregen. Je bent na het trauma vaak bang, boos en/of eenzaam. Dit maakt het verwerken van het trauma moeilijk. Heeft de gebeurtenis nog steeds invloed op jouw leven? Dan doe je er goed aan hier met een psycholoog/psychotherapeut over te praten. Want gelukkig is een trauma wel goed te behandelen.
Vroegkinderlijk trauma en lichamelijke gezondheid
door Wendy Schram 15 september 2023
Dat vroegkinderlijk trauma gevolgen heeft voor de hechting van het kind, is algemeen geweten. Maar de gevolgen van hechtingsproblemen zijn nog onvoldoende gekend. Kinderen worden dan ook vaak verkeerd gediagnosticeerd, zelfs door professionals. Daarom krijgen veel kinderen en volwassenen het label ADHD, PDD-NOS of ADD. Uitgebreider onderzoek via familiegeschiedenis en context toont vaak een heel ander beeld.
Negatieve emoties
door Kristel Volkaerts 21 maart 2023
We hebben allemaal een rugzakje dat we meedragen. Maar soms is het goed de inhoud even te controleren en te zien hoe we die rugzak een beetje lichter kunnen maken of herschikken.
Gedragspatronen doorbreken
door Kristel Volkaerts 21 maart 2023
Elke keer hetzelfde patroon. Hoe doorbreek je het? Wat is er nodig?
Verliefdheid en emotieregulatie
door Kristel Volkaerts 4 augustus 2022
Loopt je hoofd er soms van over. Verliefd, verloofd, getrouwd,... verliefd, ...
Beeldend atelier
door Kristel Volkaerts 1 augustus 2022
Inspirerend en rustgevend. Een plek waar we samen op ontdekking kunnen gaan.
Share by: